Skip navigation
User training | Reference and search service

Library catalog

EDS
b-on
More
resources
Content aggregators
Please use this identifier to cite or link to this item:

acessibilidade

http://hdl.handle.net/10071/12416
acessibilidade
Title: O setor do arroz no vale do tejo e sorraia: perceção e práticas de segurança alimentar e sustentabilidade
Authors: Antunes, Helena Isabel Sabino
Orientador: Ferreiro, Maria de Fátima Palmeiro Batista
Keywords: Segurança dos alimentos
Desenvolvimento sustentável
Agricultura sustentável
Agricultura sustentável
Produção sustentável
Orizicultura
Vale do Tejo e Sorraia
Sustainable development
Food safety
Food security
Sustainable agriculture
Sustainable prodution
Rice cultivation
Issue Date: 2016
Citation: ANTUNES, Helena Isabel Sabino - O setor do arroz no vale do tejo e sorraia: perceção e práticas de segurança alimentar e sustentabilidade [Em linha]. Lisboa: ISCTE-IUL, 2016. Dissertação de mestrado. [Consult. Dia Mês Ano] Disponível em www:<http://hdl.handle.net/10071/12416>.
Abstract: A dissertação pretende identificar as perceções e práticas envolvidas no setor do arroz no Vale do Tejo e Sorraia relativas à segurança alimentar e sustentabilidade ambiental, pretendendo contribuir para o desenvolvimento sustentável do setor. A partir de um estudo de caso com recolha de informação através de visitas à região, foram realizados inquéritos por entrevista a orizicultores, industriais do arroz, associações socioprofissionais e investigadores de melhoramento genético em arroz. Constatou-se ser um setor com preocupações de segurança alimentar e inquietações ambientais, ainda que estas possam estar alavancadas por incentivos financeiros decorrentes das políticas agrícolas e de desenvolvimento rural. O cultivo do arroz no Vale do Tejo e Sorraia, em modo de Produção Integrada, contribui para a manutenção dos orizicultores e indústrias da região, protegendo a natureza e biodiversidade e assegurando a segurança alimentar
The purpose of this dissertation is to identify the perceptions and practices within the rice sector in the Vale do Tejo e Sorraia regarding to food safety and food security and environmental sustainability of the sector. It was conducted a case study in which it was collected information while visiting the region and performed intervews to various actors such as the rice farmers, the rice manufacturing industry, the socio-professional associations and the researchers workings to genetically improves the rice. It was found that the sector is one with food security, food safety and environmental concerns althought these are leveraged by finantial incentives in the context of the agricultural politics and rural development. The rice cultivation on the Vale do Tejo e Sorraia in an integrated production system contributes to the support of rice farmers and maintain the industries of the region and also to the protection of the environment and biodiversity, assuring food security
Peer reviewed: yes
URI: http://hdl.handle.net/10071/12416
Thesis identifier: 201266032
Designation: Mestrado em Estudos de Desenvolvimento
Appears in Collections:T&D-DM - Dissertações de mestrado

Files in This Item:
acessibilidade
File Description SizeFormat 
O setor do arroz no Vale do Tejo e Sorraia. Helena Antunes.pdf3.04 MBAdobe PDFView/Open


FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpace
Formato BibTex MendeleyEndnote Currículo DeGóis 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.